Sands China mengalami kerugian bersih AS2 juta pada suku kedua
  • September 21, 2022

Sands China mengalami kerugian bersih AS$422 juta pada suku kedua

Ketua Eksekutif Ho Iat Seng telah mengarahkan satu suruhanjaya ditubuhkan untuk menyelia proses tender konsesi perjudian Macao yang akan tamat tempoh pada 31 Disember, berikutan lanjutan enam bulan yang diberikan lewat Jun .

Jawatankuasa itu termasuk tiga daripada lima setiausaha dasar Macao: Setiausaha Pentadbiran dan Kehakiman Keluaran SGP André Cheong Weng Chon; Setiausaha Ekonomi dan Kewangan Lei Wai Nong; dan Setiausaha Hal Ehwal Sosial dan Kebudayaan Elsie Ao Ieong U.

Jawatankuasa itu juga termasuk lima pengarah biro: Pengarah Biro Pembangunan Ekonomi dan Teknologi Tai Kin Ip; Pengarah Pejabat Pelancongan Kerajaan Macau Maria Helena de Senna Fernandes, Pengarah Biro Pemeriksaan dan Penyelarasan Permainan Adriano Marques Ho, Pengarah Polis Kehakiman Sit Chong Meng dan Pengarah Biro Pembinaan Tanah dan Bandar Lai Weng Leong, menurut Perintah Eksekutif No. 135/2022 , yang telah disiarkan dalam Warta Rasmi hari ini berkuat kuasa serta-merta.

Ahli kesembilan jawatankuasa itu ialah setiausaha agung Sekretariat Majlis Eksekutif, Hoi Lai Fong.

Dalam Perintah Eksekutif 32/2022 yang diterbitkan tidak lama kemudian, satu lagi suruhanjaya telah ditubuhkan Toto HK untuk menyokong Ketua Eksekutif Ho Iat Seng dalam menganalisis dan memutuskan semua perkara yang berkaitan dengan sektor perjudian di Macau. Jumlah pendapatan bersih untuk Sands China Ltd (SCL) turun kepada AS$368 juta untuk suku kedua 2022 , berbanding AS$849 juta untuk tempoh yang sama pada 2021.

Kerugian bersih untuk SCL ialah AS$422 juta untuk suku kedua 2022, berbanding AS$166 juta pada suku kedua 2021.

Kerugian EBITDA hartanah larasan SCL ialah AS$110 juta untuk suku kedua 2022, berbanding EBITDA hartanah larasan sebanyak AS$132 juta untuk suku kedua 2021.

EBITDA hartanah terlaras untuk The Londoner Macao adalah negatif AS$54 juta, The Parisian Macao negatif AS$29 juta, Sands Macao negatif AS$22 juta, The Venetian Macao negatif AS$21 juta dan The Plaza Macao AS$17 juta. Plaza Macao adalah satu-satunya hartanah dalam portfolio Sands China yang mencatatkan EBITDA hartanah pelarasan positif.

Syarikat induk SCL, Las Vegas Sands (LVS) melaporkan berita lebih baik dari Singapura, di mana pendapatan meningkat dua kali ganda tahun ke tahun kepada AS$679 juta.

Robert G. Goldstein, pengerusi dan ketua pegawai eksekutif LVS, berkata: “Kami tetap bersemangat tentang peluang untuk mengalu-alukan lebih ramai tetamu kembali ke hartanah kami kerana jumlah pelawat yang lebih besar Totobet HK akhirnya dapat melancong ke Singapura dan Macau. Kami juga kekal teguh dalam komitmen kami untuk menyokong ahli pasukan kami dan membantu mereka yang memerlukan dalam setiap komuniti setempat kami ketika mereka pulih daripada kesan pandemik.

“Kami tetap yakin dengan pemulihan perbelanjaan perjalanan dan pelancongan di seluruh pasaran kami. Permintaan untuk tawaran kami daripada pelanggan yang telah dapat melawat kekal teguh, manakala sekatan perjalanan berkaitan wabak terus mengehadkan lawatan dan menghalang prestasi kewangan semasa kami.

“Pelaburan peneraju industri kami dalam ahli pasukan kami, komuniti kami dan portfolio harta peranginan bersepadu kami meletakkan kami dengan sangat baik untuk menyampaikan pertumbuhan masa depan apabila sekatan perjalanan berkurangan dan pemulihan membuahkan hasil. Kami bertuah kerana kekuatan kewangan kami menyokong program pelaburan dan perbelanjaan modal kami di Macao dan Singapura, serta mengejar peluang pertumbuhan dalam pasaran baharu.”

Jawatankuasa itu – dipanggil Suruhanjaya Khas Sukan Keberuntungan atau Sektor Peluang – dijangka mengkaji pembangunan sektor perjudian Macau dan memberikan sokongan dalam menentukan dasar masing-masing, dan peraturan yang diperlukan. Ia juga mesti membentangkan cadangan mengenai definisi langkah untuk pembangunan dan penyeliaan operasi sektor permainan dan mengemukakan cadangan mengenai garis panduan industri.

Suruhanjaya ini akan dianggotai oleh lapan ahli (satu wakil setiap kabinet, dengan Setiausaha Ekonomi dan Kewangan Lei Wai Nong mengetuai).

Perang99

E-mail : admin@jamesandernie.com